Bine ați venit

Antreprenori inovatori care conduc afaceri sustenabile


KA220-ADU – Cooperation partnerships in adult education
2022-1-RO01-KA220-ADU-000085596 – Romania

Practici sustenabile

Adoptarea practicilor sustenabile este bună pentru mediu, și poate aduce beneficii unei întreprinderi în multe feluri.

Reducerea costurilor

Punerea în aplicare a practicilor sustenabile poate ajuta întreprinderile să economisească bani pe termen lung, de exemplu, reducerea consumului de energie.

Avantaje competitive

Afacerile care adoptă practici verzi pot avea un avantaj competitiv, în special în industriile în care sustenabilitatea este importantă.

Video introductiv

Obiectivele proiectului

Obiective principale

Scopul proiectului este de a spori competențele formatorilor în  principiile și bunele practici de implementare a inovării în economia verde. Formatorii, la rândul lor, vor instrui antreprenorii  să ia decizii mai bune de mediu,  să înțeleagă avantajele acțiunilor verzi, contribuind astfel la ecologizarea economiei.

Proiectul va oferi:

  • o platformă educațională;
  • descrierea caracteristicilor afacerilor sustenabile și a practicilor inovatoare în modelul de afaceri;
  • o diagrama de inovare a afacerilor verzi (GBIC);
  • un ghid pentru utilizarea GBIC.

Unul dintre punctele principale ale politicii UE gravitează în jurul Pactului verde, cu scopul de a stabili obiective naționale pentru întreprinderile locale. Extinzând aceste obiective, proiectul își propune să determine în mod specific caracteristicile esențiale care clasifică o afacere ca fiind sustenabilă și durabilă. În plus, platforma educațională se aliniază Directivelor Europene de dezvoltare prin utilizarea instrumentelor digitale pentru îmbunătățirea abilităților antreprenoriale în acest domeniu.

Platforma educațională

Platforma de e-learning va fi disponibilă gratuit pentru formatorii în educația adulților din domeniul antreprenorial, dar și pentru antreprenori. Materialele educaționale dezvoltate în cadrul proiectului includ:
–  Ghid de bune practici,
–  Cum se utilizează GBIC (diagrama de inovare a afacerilor verzi),
– Scurte materiale video pentru a explica caracteristicile sustenabile și metodele durabile care pot fi incluse într-o afacere.

Exemple de practici sustenabile

Odată cu creșterea preocupărilor legate de sustenabilitate, antreprenorii dezvoltă în mod activ soluții durabile pentru a aborda cele mai critice probleme globale. Aceste afaceri servesc drept exemple ale modului în care practicile durabile pot fi aplicate în scenarii din viața reală.

Diagrama de inovare a afacerilor verzi

Diagrama de inovare a afacerilor verzi – GBIC este folosită pentru a caracteriza cu ușurință și a vizualiza toate practicile inovatoare implicate în diferite module ale modelului de afaceri. Diagrama GBIC poate fi folosită ca simulator, oferind o metodă vizuală pentru a urmări punctele unui model de afaceri în care pot fi inserate caracteristici sustenabile și procese durabile. În plus, GBIC oferă indicatori pentru a evalua eficacitatea implementării inovării sustenabile.

Provocări

Investiți în educația antreprenorilor.

Antreprenorii care posedă cunoștințele adecvate vor fi capabili să recunoască oportunitățile asociate cu economia verde și să implementeze afaceri prospere prin utilizarea diagramei de inovare a afacerilor verzi (GBIC). Proiectul își propune să abordeze următoarele provocări pentru a spori impactul local/regional, inspirându-se din experiențe de succes la nivel european:

  • Dezvoltarea resurselor antreprenoriale suplimentare pentru sectorul educației adulților.
  • Promovarea unei mai mari conștientizări, cunoștințe și înțelegeri a avantajelor asociate întreprinderilor sustenabile și durabile.
  • Implicarea activă a antreprenorilor în încurajarea inovării pentru întreprinderi „go green”.
  • Consolidarea capacității antreprenorilor de a se angaja în spații virtuale, încurajând schimbul de idei, experiențe, bune practici, instrumente și resurse.
  • Implementarea unei platforme de e-Learning care servește ca instrument valoros pentru formatori, permițându-le să livreze cursuri online, să gestioneze utilizatori, să acceseze materiale educaționale, să faciliteze discuțiile virtuale de grup și să evalueze progresul cursanților.

Grupuri țintă

Formatori

Grupul țintă al proiectului este format din formatori în domeniul educației adulților care lucrează în antreprenoriat, cu scopul de a-și îmbunătăți practicile sustenabile.

Beneficiari

Beneficiarii programului de educație a adulților în domeniul inovării în antreprenoriat verde sunt antreprenorii și liderii de afaceri mici care doresc să se implice în sustenabilitate și protecția mediului sau pentru antreprenorii începători, cu experiență limitată.

Motivarea proiectului

Ideea proiectului InnoGreen vine din faptul că în ultimii ani, tot mai mulți consumatori acordă atenție sustenabilității cerând produse sustenabile, alimente bio și procese de producție prietenoase cu mediul. Deoarece clienții sunt dispuși să plătească pentru produse și servicii sustenabile, companiile trebuie să se adapteze rapid la cerințele lor și să-și schimbe ofertele. În plus, noua provocare energetică și introducerea taxelor verzi în viitorul apropiat obligă companiile să găsească soluții pentru a deveni verzi (sustenabile). Principala problemă a antreprenorilor este de a descoperi soluții inovatoare pentru a-și schimba procesul de producție, de a găsi furnizori de materii prime sustenabile, de a identifica colaboratori care oferă produse și servicii sustenabile, de a detecta canale verzi de aprovizionare și livrare, de a obține recunoaștere și de a-și clasifica produsele și serviciile ca fiind sustenabile. Există multe întreprinderi cu sediul în UE care au pus în aplicare diverse idei inovatoare în diferite module ale modelului lor de afaceri și oferă produse și servicii sustenabile. Din păcate, multe dintre aceste exemple de afaceri rămân necunoscute, iar antreprenorii nu au acces la exemple de afaceri din domeniul lor care au implementat procese sustenabile și oferă produse verzi. O altă problemă este că mulți antreprenori nu consideră valoros modelul de afaceri și nu acordă suficientă atenție posibilității de a introduce aspecte inovatoare în acesta, ceea ce i-ar ajuta să evalueze eficacitatea ideilor lor și să aleagă cele mai bune metode de transformare a afacerii lor într-una sustenabila.

Rezultate

Proiectul va oferi formatorilor un instrument interactiv care le permite să dezvolte și să vizualizeze modelul de inovare în afaceri și să evalueze caracteristicile sustenabile din modulele de afaceri.

În plus, proiectul va pregăti pentru formatori o metodologie pedagogică completată cu o listă de metode practice utilizate pentru creșterea creativității, împreună cu experiențe funcționale inspirate din cazuri reale de afaceri sustenabile.

Materialele educaționale vor fi dezvoltate în jurul cadrului de competențe ale EntreComp (Cadrul European al competențelor antreprenoriale) și Greencomp (Cadrul European al competențelor de sustenabilitate).

Competențele învățate vor contribui în mod direct la proiectarea și utilizarea modelului de inovare în afaceri propus de către beneficiarii (antreprenorii) care doresc să își adapteze afacerile actuale sau viitoare la cererea de produse și servicii sustenabile și durabile.

Cofinanțat de
Uniunea Europeană

KA220-ADU – Cooperation partnerships in adult education
2022-1-RO01-KA220-ADU-000085596 – Romania
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

InnoGreen @cti.ugal.ro